Intervju: Zoran Bogdanov – direktor prodaje

Koliko dugo radite u poljoprivrednom sektoru i kada ste se pridružili ALR timu?

ALR timu sam se pridružio pre tačno godinu dana. Pre ALR, proveo sam šest godina u agro-biznisu, radio sam i u trgovačkoj kompaniji koja se bavila sličnim poslovima, imala proizvodnju i silose, tako da sam ostao u poznatom poslovnom okruženju.

 

Kako izgleda vaš radni dan u ALR, na poziciji direktor prodaje?

S obzirom na to da imamo između 50.000 i 60.000 tona robe iz naše proizvodnje, svakodnevno pratim domaće i svetske berze. Naše robe su berzanskog tipa, cene se svakodnevno menjaju, pa neprestano pratimo domaće i svetske trendove kretanja cena i u zavisnosti od toga prodajemo našu robu.

 

Koji su najveći izazovi rada u ovakvom sistemu?

Najveći izazov je bio to što je ALR nova kompanija na srpskom tržištu. Mi smo za veoma kratak period od godinu dana uspeli da povežemo sve domaće prerađivače u našu mrežu kupaca i uspostavimo veoma dobre kontakte sa multinacionalnim kompanijama. Naše proizvode, pored domaćeg tržišta, plasiramo i na inostrano tržište, sarađujemo sa kompanijama kao što su Glencor, ADM, Cargill, Cofco i svim najvećim svetskim trgovcima.

 

Da li ima nekih projekata tokom proteklih godinu dana na koje ste posebno ponosni?

Posebno smo ponosni na to što smo od prošle godine počeli da plasiramo robu u inostranstvo. Od januara do oktobra ove godine, izvezli smo blizu 23.000 tone robe na celo evropsko tržište. Ove godine smo imali i situaciju da je suncokret iz naše proizvodnje završio u luci Amsterdam, što je nešto na šta smo, takođe, ponosni.

 

Kakvi su vam planovi za dalje, koji su novi ciljevi koje treba ostvariti?

Imamo plan da uvežemo poljoprivredne proizvođače iz okoline naših logističkih centara, da zajedno sa nama plasiraju svoje proizvode na međunarodno tržište i da postignemo bolje cene za naše proizvode. 

 

Šta je po vama najvažnije za uspeh u poslu?

Najvažniji je timski duh i dobra saradnja između kolega unutar kompanije. To je preduslov za napredak. Moram da kažem da sam prezadovoljan jer takav duh postoji u ALR.