Intervju za časopis Diplomacy&Commerce

“Al Rawafed Serbia” (Srbija) privredno društvo je osnovano u cilju davanja doprinosa unapređenju i razvoju poljoprivrede u Srbiji putem ulaganja u moderne mašine, novu logističku strukturu i ulaganjem najboljih mogućih unosa.

Koje inovacije “Al Rawafed Srbija” planira da praktično primeni u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji?

Uzimajući u obzir da ukupno projektno ulaganje iznosi oko 100 miliona EUR, inovacije se praktično sprovode u svim poslovnim segmentima. Prvo i osnovno, želeo bih da spomenem korišćenje navigacionog sistema koji prenosi podatke sa mašine u komandnu prostoriju. Mi se vozimo pravo kroz polja uz odstupanje manje od 2,5cm, i istovremeno sakupljamo podatke o završenim operacijama. Takođe koristimo takozvanu Mašinsku sinhronizaciju (Machine Synch), koja sinhronizuje operacije do 6 poljoprivrednih mašina na jednom polju sa mašinama u drugim poljima, razmenjujući on-lajn podatke o obrađenim zemljišnim parcelama.

Hteo bih takođe da izdvojim korišćenje satelitskih multi-spektralnih slika za obračun i mapiranje različitih indeksa vegetacije koji pokazuju stanje i zdravlje useva, kao i mapiranje temperature biljaka i zahteva za vodom radi racionalnog navodnjavanja.

Sve gorenavedene inovacije, kao i one koje ovde nismo naveli, stvaraju značajne uštede u proizvodnji i pružaju ogromne koristi sa ekološke tačke gledišta. Smanjenje upotrebe hemikalija za zaprašivanje useva na minimalni nivo, u dodatku smanjenja potrebe za recikliranim đubrivima pozitivno doprinosi kvalitetu zemljišta i zdravijim proizvodima koje mi dugoročno isporučujemo na tržište. Sistemi navodnjavanja su ključni za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju i uprkos činjenici da se oni ne mogu sami po sebi nazvati inovativnima, ulaganje od 22,8 miliona EUR u navodnjavanje je dovoljan pokazatelj našeg fokusa i dugoročnog planiranja.

Na koje ćete se useve fokusirati?

Trenutno, dok ne završimo izgradnju sistema za navodnjavanje, orijentisani smo na klasične useve, kao što su pšenica, kukuruz, soja i suncokret, ali naši planovi su usmereni na širenje organske proizvodnje različitih kultura, kao i na uzgajanje semenog materijala i povrća. Praktično, pratimo trendove tržišta.

Koliko je realistično očekivati da vaše privredno društvo uspe u aktiviranju svih svojih kapaciteta?

Poljoprivreda je specifična privredna grada gde se obrt obrtnog kapitala obično dešava jednom godišnje. Očekujemo da do kraja sledeće godine naši kapaciteti za navodnjavanje budu potpuno operativni, što će nam dati mogućnost navodnjavanja više od 6.000 hektara obradivog zemljišta, i tako ćemo postati fleksibilniji u planiranju proizvodnje, kao i u planiranju dve žetve godišnje. Ovo će nam omogućiti tržišno promovisanje širokog opsega naših proizvoda.

Na koja tržišta se fokusirate?

Bilo koja tržišta na kojima možemo prodati naše proizvode. Prirodno, domicilno tržište je od izuzetnog značaja za nas, bez obzira na njegovu veličinu. Izvozimo veliki deo naših proizvoda, i takođe razmatramo snabdevanje tržišta Bliskog Istoka.